Home
Pompoenensoep:

Doe het vruchtvlees in een grote pan. Voeg geen water toe, maar zet de pan op een laag pitje, zodat het vruchtvlees niet aan kan branden, maar het sap eruit komt. Als het vruchtvlees gaar is, eventueel fijn maken met de vork of een mixer. Bouillonblokje toevoegen of nog beter van schenkel en/of soepvlees een bouillon maken in de soep. Hierna, naar smaak kruiden en/of groenten toevoegen. (zout, peper, kerrie en knoflook doen het goed in de combinatie) Je kunt de soep ook binden, maar dan zou ik er wel een beetje vocht aan toe voegen.

Zoetzuur van pompoenen:

1 kg pompoen
1 citroen
1/2 l (cider) azijn
500 g suiker
2 kaneelstokjes
1/2 tl gemberpoeder
8 kruidnagels

Met lepel pitten en losse vezels uit pompoen verwijderen. Pompoen schillen. Pompoenvlees in blokjes snijden. Citroen goed wassen en schil raspen. In pan doen: citroensap, azijn, suiker, kaneelstokjes, gemberpoeder en kruidnagels. Met deksel op pan ongeveer 10 min. zachtjes koken. Helft van pompoen toevoegen en in ongeveer 10 min. zachtjes bijna gaarkoken. Intussen jampotjes en dekseltjes afwassen en met heet water goed afspoelen. Theedoek dubbelvouwen en op het aanrecht leggen. Hierop de potjes omgekeerd laten uitdruipen. Met schuimspaan pompoen over 3 potjes verdelen. In hetzelfde kookvocht de rest van de pompoen op dezelfde manier koken en over de potjes verdelen. Vocht van pompoen verdelen. Potjes afsluiten en laten afkoelen.

Pompoenenkoekjes:

500 g pompoen
100 g rozijnen
50 g bloem
1 ei
1 lepel vanille
suiker
boter of olie

De pompoen zacht koken en pureren. Meng de pompoen met een ei, zout, bloem, vanille of kaneel, gewassen rozijnen en suiker naar smaak. Vorm van het beslag koekjes en bak ze in hete boter of olie gaar. De koekjes daarna met kaneel en suiker bestrooien.

Pompoenenjam met gember:

1 kg vruchtvlees
van pompoen
100 g gemberwortel
(of gemberpoeder)
2 limoenen
1,25 kg suiker

Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Leg ze in een pan en schenk er 4 dl. water bij. Breng alles al roerend aan de kook. Zachtjes laten koken tot het vruchtvlees zacht en gaar is worden. Laat het vruchtvlees op een zeef uitlekken. Maak er een gladde puree van door alles door een fijne zeef te wrijven. Rasp van de schillen van de limoenen 1 eetlepel af. Pers de vruchten daarna fijn en zeef het sap. Breng in een pan de pompoenpuree samen met suiker, gemberwortel, limoenrasp en -sap al roerend aan de kook. Laat alles onder regelmatig roeren zachtjes koken tot door het indampen niet veel meer dan 3/4 deel van de oorspornkelijke hoeveelheid over is. Doe de jam in zorgvuldig schoongemaakte en omgespoelde potjes.  Sluit de potjes luchtdicht af met plastic folie. Doe er daarna de deksels op.

Pompoenchutney:

1 kg pompoen
10 gedroogde abrikozen (ongeveer 75 gr.)
2 uien
2 el rozijnen
400 g gele basterdsuiker
6 el azijn
1 tl sambal badjak
1 el gemberpoeder
1 el kerriepoeder
1/2 el cayennepeper
1 el zout

Vruchtvlees van pompoen lossnijden van schil. Pitjes verwijderen. In stukjes snijden. Abrikozen in stukjes snijden. Uien pellen en snipperen. In zeef rozijnen wassen. Alle ingredienten in de pan doen. Aan de kook brengen. Ongeveer 1 uur zachtjes koken. Af en toe roeren. Intussen jampotjes en deksels afwassen met heet sodawater. Onder heet water afspoelen. Omgekeerd op theedoek laten uitlekken. Chutney overdoen in potjes. Deksels erop doen en laten afkoelen. In de koelkast minimaal 1 week laten intrekken.

Landbewerking
Opkweken
Decoratie
Recepten
Nieuw assortiment
Pompoenen soep
pdf voor pompoenensoep